imagesŽivot se odvija u Zoni Sigurnosti koja je definirana Silom Imaginacije. Zbog Sile Imaginacije čovjek ne vidi svijet u kojem se nalazi, ali i uz pomoć nje on stvara iluzornu Sigurnost koja se prepoznaje ograničenim i zatvorenim Sopstvom (um, suština i biće) u kojem se čovjek osjeća sigurnim, koju ponekad nazivamo i Zonom komfora ili udobnosti. Unutar Zone Komfora uljuljkan Silom Imaginacije i željom ili potrebom za Sigurnošću daleko od Nesigurnosti odvija se život Unutrašnje Iluzije o kojem pričaju sve duhovne tradicije. Zonu Sigurnosti traži svaki tragaoc Putem kojim ide i, ako je iskren prema sebi, uvidjet će ovu zonu kao ono što ga sprečava da vidi svijet onakvim kakav on stvarno i jeste. Nesiguran, izlomljen, iluzoran jer se gradi ljudskom imaginacijom i strahom, potrebom i nagonom. Kada se susretne sa Zonom Sigurnosti koju je u sebi gradio cijeli život, u kojoj se kretao zajedno sa drugima koji grade tu zonu, kada se sa njom suoči bez zaštite, bez pokušaja da zatomi osjećaj straha ili nemoći u vidi svijet koji je izgradio tada započinje njegov Unutrašnji Put koji ga mora odvesti KROZ i IZA zona ili sila koje grade njegov život i svijet u kojem živi i na kraju umire.
Rad na Sebi je moguć samo kada nestane Zona Komfora, zona lične udobnosti. Sve dok postoji lična udobnost postojat će i Sila Imaginacije koja vas drži u zamci. Izvan te zone Sile Imaginacije biva izazvana da se pojavi, da vam pokaže svoje postojanje. Zona udobnosti je Zona Sigurnosti.
Sve izvan te Zone je Nesigurnost koju čovjek pokušava da izbjegne. Svakodnevna duhovnost, koju sam često nazivao lažnom, upravo vam daje osjećaj sigurnosti. Laži i iluzija koju ona održava i koju vi podržavate svojim neprepoznavanjem ovih Zona i Sila sprečava vas da se suočite i prođete KROZ i IZA tih zona i sila.
Svakodnevan život i njegov način manifestacije pokazuje vam da ako nemate materijalnu zaštitu, novac, prijatelje koji vas podržavaju, stan, siguran posao vi nemate ništa, vi ste nesigurni, u svakom momentu otvoreni životnoj vjetrometini. To budi strahove, budi žudnju da nešto posjedujete, posesivnost ako to gubite ili ste ubjeđeni da gubite, ljubomoru kada niste sposobni da nešto zadržite ili kada nešto ne ovisi o vama i vašoj ljubavi, bijes kada nije ovisno o vašoj manipulaciji kako bi se osjećali sigurnim, kako bi ste podržali imaginaciju u kojoj živite. Ako ste inteligentni i ako ste shvatili da svijet ne daje osjećaj sigurnosti, ako ste razočarani u veze i ljude, ako vam ideologije i filozofije svijeta ne daju unutrašnju sigurnost u ideju, koncepte uskoro se “budite” duboko u nekim religioznim i spiritualnim učenjima, prihvaćajući njihove koncepte i ideje sa istom onom Nesigurnošću koja vas je uzdrmala u starim vjerovanjima, konceptima i idejama. Nove riječi, običaji, tradicije koje se nude uvijek nekom linijom imaginarne tradicije koja dobro ponavlja riječi u skladu sa onim koji je dobro ponavljao riječi ko zna koga daju vam osjećaj da ste dobili nešto novo, da ste zakucali na vrata imaginarnog probuđenja, duhovnosti, raznih “tajni” koje će vam osigurati dobar, siguran, imaginaran život u kojem želite da se udate za princa na konju ili barem konja koji može da vas slaže da je princ ili da nađete princezu koja će uzdisati za vama i svakodnevno vam dokazivati vašu vlastitu mužjačku vrijednost, vašu moć i snagu a vi ćete joj u povratku dati bezgraničnu, tinejđersku fantaziju vječne ljubavi. Ili ćete pronaći boga i sve njegove darove te ćete se osjećati obgrljeni njegovom ljubavlju, snagom i moći, sveprisutnošću u kojoj ćete nastaviti da kujete imaginarne snove o ljubavi, o snazi, moći, dominaciji.
Upravo sa tim sam vam opisao da živite u najnižim dijelovima sebe, u prve tri čakre, ili u mehaničkim dijelovima Identiteta ako težite tome. A naivan nisam da bih pomislio drugačije. I to je ono što današnja duhovnost i religija nude. Ako ne za života onda sigurno u imaginarnom raju. Ako nekim slučajem ne vjerujete da će neko ili nešto da vam sve to podari tada se bavite tehnikama kreiranja bogatstva kako spoljašnjeg tako i unutrašnjeg u strahu da ćete ostati sami i bez ičega.
U tome ne postoji Unutrašnja Promjena, Rast i Razvoj.
Duhovnost nije proizvod koji se prodaje s ciljem sigurnosti Identiteta, niti je proizvod koji će vam dati bezgraničnu sreću i radost. To su trikovi kako bi vas uvukli u proces Unutrašnje Promjene, kako bi započeli Rad na Sebi.
I nije bitno koja je to duhovnost, ili religija ili ezoterično učenje.
S druge strane Ezoterična Učenja vas ubjeđuju da kada steknete kristalizaciju svijesti da ćete postati moćni i snažni, sposobni i sigurni i da ćete s tim moći da Djelujete. Ono što se u vama sakrilo iza Ideja bilo kojeg Učenja potajno želi da nakon što postigne, i to negdje uvijek u budućnosti, zagospodarite sobom i manje više sa još nekim. Kroz Devociju tražite emotivnu stabilnost koja nije Pokret već Statičnost. Idejom tražite intelektualnu nadmoć i koncept koji će vam obezbjediti osjećaj sigurnosti i pojačati ga u beskrajnim i besplodnim ubjeđenjima sa drugima. A onda kada to dvoje imate zadobit ćete i fizičku sigurnost i vaša Zona Komfora će ponovo biti ojačana i snažna, sigurna i imaginarna i zaspat ćete u vječnom snu iz kojeg nema povratka ubjeđeni da ste sada probuđeni, sjedinjeni sa ko zna čim.
To je slika današnjeg tragaoca u većini slučajeva, ali i slika Religioznih, Spiritualnih i Ezoteričnih Učenja.

aff0dc1bf1688839513510f618a6da45Kada nezrelo dijete dođe na prag Živog Čovjeka sasvim je logično da će mu ovaj ponuditi san života kako bi ga uvukao u proces iz kojeg nema povratka, proces koji mora da ga sazrije, da mu omogući odrastanje te da mu omogući spuštanje Više Sile. Problem nastaje kada to što bi trebao Živi Čovjek da napravi pokuša da napravi imitator Živog Čovjeka nudeći vam sve proizvode koji se zasnivaju na osjećaju Nesigurnosti, Imaginacije, Ubjeđenja, Koncepta ili ukratko ideje o tome da nikada do sebe ne dođete jer niste sposobni da se suočite sa vlastitim snovima. Dovoljno je prelistati sajtove koje imate prilike naći na internetu i pratiti šta se događa u vama dok čitate i učestvujete u Imaginaciji vas i njih.
Put nije put sigurnosti, niti imaginacije, bila ona pozitivna ili negativna. Put je otrežnjenje od Imaginacije, odbacivanje iluzorne Sigurnosti u koju ste se uljuljkali. Put je suočiti se sa Silom Imaginacije, Zonom Sigurnosti i zakoračiti u Nepoznato. Vjerujem da ste čuli ovaj izraz “zakoračiti u Nepoznato” i vjerujem da ste zamislili neko “nepoznato”, mistično (čitaj: mizerno), ili možda misteriju misterije (čitaj: mizeriju mizerije) koja vam se nudi u skladu sa vašim Zamišljanjem.
Zakoračiti u Nepoznato nije nešto izvan onog što poznajte, negdje daleko na zamišljenom Nebu, izvan vaše percepcije i svijeta u kojem se nalazite. To je zakoračiti izvan Zone Komfora, izvan Sile Imaginacije, izvan Zone Sigurnosti. To je dopustiti vitalnom i emotivnog da se kreće, odustati od Koncepta i Ideje, odbaciti osjećaj sigurnosti i rituala koji svakodnevno prolazite. Te rituale svakodnevice stvorili su i degradirani sistemi Učenja u kojem vas se Tantre, Mantre, Yoge, Gnoze i slično predstavljaju kao tehnike i rituali. Kada imate tehniku, mantru, ritual vi se osjećate sigurno. Da, to se daje nezrelim ljudima koji nekim čudom zakorače u duhovnost. Učenje Oslobođenja nije ni u ritualu, ni u buđenju imaginarne Shakti, ni u tehnici, već oslobođenju od zatvora Identiteta. A to znači prvenstveno suočavanje sa njim.
Tehnike, rituali, načini u kojima se osjećate sigurnim i koji vam se nude napravljeni su za one koji se još uvijek boje odbaciti Silu Komfora i Zonu Sigurnosti. Istinsko Učenje se ne nalazi u tome. Ono vas gura u Zonu Neudobnosti, izvan mogućnosti Sile Imaginacije koja bi vas uljuljkala u sigurnost. Ono vas gura da odbacite koncept, ideju o bilo čemu, pa čak i bogu, idejama Rada i slično. Jer tek tada ćete Vidjeti. Tek tada ćete Čuti. A onda i ispoljiti – Gjana, Bhakti i Karma.
Kada se vaša vlastita Svijest, koja je razumjela da je ona sama svrha i Život, oslobodi okova Identiteta te Sila i Zakona koji je zarobljavaju tada ćete ući u nešto što je IZNAD i IZA Zone Sigurnosti i Sile Imaginacije. Na kraju, sve Ideje Učenja moraju biti odbačene, a to ste vjerujem čuli, ali nisam siguran da ste pretpostavili šta to znači. Kada nastupe prvi bljeskovi Probuđenja, kada dotaknete prvu stepenicu Unutrašnje Transformacije i Probuđenja, kada ste postali Čovjek 5. tada morate odbaciti sve. Jer osjećaj koji se tada budi, a koji je sličan opisima Ja Jesam, ne može biti zarobljen u udobnosti Učenja i Koncepta koje ono nudi. A opet to ne znači da nećete ništa znati, ili da nećete koristiti Ideje Učenja. Već ćete biti IZMEĐU a to “između” je IZA i KROZ Zone, Sile i Zakone.

Otuda morate proučiti Zatvor koji ste sagradili. A njegove rešetke napravljene su od Sigurnosti, straha od Nesigurnosti, od Sile Imaginacije, Snova, projekcija, ubjeđenja, koncepata. Pa čak i koncepata Učenja. Učenje postoji samo na nivou Uma, ne i iza njega. Rad na Sebi sadrži momente kada morate da sve ovo otpustite. I da ostanete Svjesni jer to je jedino što imate. To je jedino što Jeste. I dopustite Svijesti da se izgradi, suoči sa svim projekcijama koje je izgradila kako bi sebe zadržala u Zoni Sigurnosti, kako bi bila ovladana Imaginacijom. Bez toga San koji ćete isprogramirati je ono što će vas na kraju potpuno zarobiti. A nema većeg Zatvora od Zatvora onog što vas može Osloboditi, Zatvora samog Učenja.